Sara Svärdsén

Film, Fotografi

Presentation

Jag jobbar som filmfotograf och filmpedagog. Bosatt i Karlstad sedan 2019. Utbildad på Filmhögskolan i Göteborg.
Jag älskar att jobba med film och barn. Filmarbetet innebär en ständig blandning av utforskning, lek, magi och allvar.

Erbjudande
Världens Åttonde Underverk - Filmhistoriskt labb

Beskrivning

I en tid av TikTok, Youtube, Snapchat och en uppsjö sociala medier, bild- och videoplattformar och spel så både konsumerar och producerar barn rörliga bilder dagligen. Ett sätt att skapa förståelse för rörliga bilder och Medie- och informationskunnighet är att utforska hur en bild uppstår.

Historien är fylld av kreativa lösningar och experiment som lett fram till den teknologi och de berättartekniker vi använder idag.

Under 2,5 timmar testa vi på olika roliga och spännande optiska uppfinningar och leksaker från 1800-talet - blädderböcker, thaumatroper, zoetroper, m.m. - som alla skapade illusioner av rörelse långt innan filmen fanns.

Tillsammans bygger också hålkameror av papp och barnen tar sina egna analoga bilder som vi framkallar på plats i vårt portabla mörkrum.

Som avslutning skapar barnen sina egna filmer. Dåtidens och nutidens teknologi möts när barnen får testa några av de berättargrepp och effekter som uppfanns i filmens begynnelse och som används än idag.

Workshop

Workshopen består av tre huvuddelar:

Del 1: Barnen får en kort "historielektion" genom att testa och leka med tidiga optiska uppfinningar.

Del 2: Vi bygger egna hålkameror tillsammans. Svarta små papplådor som vi laddar med fotopapper och tar ett varsitt kort med. De får med hjälp av oss framkalla sina egna bilder i vårt mörkrum.

Del 3: Barnen får göra sin egen kortfilm där de testar det magiska ”Stopptricket”! Vi använder oss av 3 iPads för att göra en trickfilmning inspirerat av den allra första av sitt slag. ”The vanishing lady”! Där vi ser filmpionjären och magikern Georges Méliès trolla bort sin kollega. Vi avslutar med filmpremiär av deras egna filmer.

Vi har även två olika aktiviteter som barnen kan testa medan de väntar på att komma in i mörkrummet.

Station 1: Stop Motion

Station 2: Blädderblock. Här kan de testa att rita sin egen tecknade film i blädderblock.

Jag har en medhjälpare/filmare med mig på plats för att hjälpa till.
Materialkostnaderna ingår.

Inriktning

Film, Fotografi

Målgrupp

Bibliotek, Företag, Organisation, Skola

Åldersgrupp

Gymnasium (16-19 år), Vuxna, Åk 1-3 (7-9 år), Åk 4-6 (10-12 år), Åk 7-9 (13-15 år)

Språk

Engelska, Svenska

Kostnad (inkl. moms)

13000

Kommun

Alla kommuner i Värmland

Kan ta uppdrag inom ramen för Skapande skola

1

Sociala medier

Registrera dig!

Premium Unfold

När du registrerar dig så ansöker du om att vara representerad i den databas med kulturskapare som finns på www.kulturpoolen.se. Om din ansökan blir godkänd efter granskning blir din profil synlig på webbplatsen och du blir kontaktbar och kan marknadsföra dig mot beställare och uppdragsgivare av skilda slag.

En kulturskapare som är representerad på www.kulturpoolen.se måste vara boende i Värmland och antingen har en högre konstnärlig utbildning inom sitt konstområde eller huvudsakligen har varit yrkesverksam inom konstområdet. Vi definierar även pedagoger inom konstområdena som kulturskapare.

Guide för profilsida
Här hittar du ett exempel på hur en profil kan se ut. Innehållet kan förstås variera stort beroende på inriktning.

Uppgifter om kulturskapare

Kontaktperson

Bilder
Bilderna marknadsför din verksamhet så tänk på att de ska vara aktuella och av bra kvalité. Max 15MB i JPG eller PNG. Bildförhållande kvadrat, minsta storlek 600x600px.

Filmlänkar
Filmerna marknadsför din verksamhet så tänk på att de ska vara aktuella och av bra kvalité. Länka gärna till YouTube, Vimeo eller annan vanligt förekommande plattform.

Du kommer kunna lägga till fler erbjudanden efter att din registrering och ansökan är granskad och godkänd.

Erbjudande

Ej tidsbundet – Erbjudandet ligger kvar på sidan tills det avpublicerats av dig eller administratör
Termin – Erbjudandet ligger kvar på sidan tills det avpublicerats av dig eller administratör.
Tidsbundet – Erbjudandet avpubliceras automatiskt då datum passerat.

Utbudsdagar

Varje hösttermin arrangeras Utbudsdagar. Under dessa dagar erbjuds skolor i Värmland att ta del av ett utbud av scenkonst och workshops som de sedan kan beställa och söka ekonomiskt stöd för inom ramen för Kulturrådets bidrag Skapande skola. Vilka erbjudanden som finns med i programmet under Utbudsdagarna beslutas av en referensgrupp bestående av sakkunniga.

Skapande skola

Skapande skola är ett statligt bidrag som kan bidra till att konst och kultur integreras i grundskolan på lång sikt. Bidraget administreras av Kulturrådet och är möjligt att söka en gång per år, under tidig vårtermin. Huvudmän för kommunal, statlig eller fristående grundskolan kan söka bidraget.

En kulturskapare som anlitas av en skola som erhåliit stöd inom ramen för Skapande skola måste uppfylla Arbetsförmedlingen Kulturs definition av professionell, yrkesverksam kulturproducent vilket i korthet innebär att kulturproducenten antigen har en högra konstnärlig utbildning inom sitt konstområde eller huvudsakligen har varit yrkesverksam inom konstområdet.

Nyhetsbrev

Samtycke till personuppgiftsbehandling

Läs mer om vår personuppgiftspolicy här

Logga in

Logga in med användarnamn eller lösenord

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hjälp oss att bli bättre! Ta några minuter och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Kontaktuppgifter

Här hittar du kontaktuppgifter till kulturproducenten

  • Namn
  • E-post
  • Telefon
  • Hemsida

kulturpoolen.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies