Erbjudande
Världens Åttonde Underverk - Filmhistoriskt labb
Beskrivning
I en tid av TikTok, Youtube, Snapchat och en uppsjö sociala medier, bild- och videoplattformar och spel så både konsumerar och producerar många rörliga bilder dagligen. Ett sätt att skapa förståelse för rörliga bilder och Medie- och informationskunnighet är att utforska hur en bild uppstår.
Historien är fylld av kreativa lösningar och experiment som lett fram till den teknologi och de berättartekniker vi använder idag.
Under workshopen testa vi på olika spännande optiska uppfinningar och leksaker från 1800-talet - blädderböcker, thaumatroper, zoetroper, m.m. - som alla skapade illusioner av rörelse långt innan filmen fanns.
Tillsammans bygger också hålkameror av papp och deltagarna tar sina egna analoga bilder som vi framkallar på plats i vårt portabla mörkrum.
Som avslutning skapar deltagarna sina egna filmer. Dåtidens och nutidens teknologi möts när de får testa några av de berättargrepp och effekter som uppfanns i filmens begynnelse och som används än idag.Workshop
Workshopen består av tre huvuddelar:
Del 1: Deltagarna får en kort interaktiv "historielektion" genom att bl.a. testa tidiga optiska uppfinningar.
Del 2: Bygga egna hålkameror. Svarta små papplådor som vi laddar med fotopapper och tar ett varsitt kort med. De får med hjälp att framkalla sina egna bilder i mörkrummet.
Del 3: Deltagarna får göra sin egen kortfilm där de testar ”Stopptricket”! Vi använder oss av iPads för att göra en trickfilmning inspirerat av den allra första av sitt slag. I ”The vanishing lady” ser vi filmpionjären och magikern Georges Méliès trolla bort sin kollega. Vi avslutar med filmpremiär av deras egna filmer.
Vi har även två olika aktiviteter som deltagarna kan testa medan de väntar på att komma in i mörkrummet. Stop Motion och blädderblock.
Jag behöver en medhjälpare framförallt under framkallningsmomentet som hjälper till att slussa in och ut ur mörkrummet och hålla koll på vad som händer utanför mörkrummetInriktning
Film, FotografiMålgrupp
Bibliotek, Företag, Organisation, SkolaÅldersgrupp
Gymnasium (16-19 år), Vuxna, Åk 1-3 (7-9 år), Åk 4-6 (10-12 år), Åk 7-9 (13-15 år)Språk
Engelska, SvenskaKostnad (inkl. moms)
kontakta mig för prisuppgifterKommun
Alla kommuner i VärmlandErbjudande
Fånga känslan - filmensberättartekniker
Beskrivning
Testa om du kan få tittarna att skratta, skrika, rysa eller mysa.
Film har en fantastisk förmåga att fånga en tittare och få den att uppleva och känna saker som man kanske aldrig annars skulle få uppleva.
Med kameraarbete, ljud, ljus, musik, rörelse och skådespeleri kan man förstärka det man vill berätta och få tittaren att känna starkare. I den här workshopen så kommer vi att titta närmare på de olika berättarteknikerna och öva oss på att förmedla en känsla genom film. I slutet av workshopen kommer deltagarna, i mindre grupper, få göra sina egna filmer. Utmaningen är att få sina klasskamrater att känna den känslan de vill förmedla utan att använda ord.
Under en helsagsworkshop jobbar vi även med storytelling, där vårt berättande
Tidsåtgång: 3timmar - heldag. (Inkl raster och lunch)Inriktning
Film, FotografiMålgrupp
Bibliotek, Företag, Organisation, SkolaÅldersgrupp
Gymnasiesärskola, Gymnasium (16-19 år), Vuxna, Åk 1-3 (7-9 år), Åk 4-6 (10-12 år), Åk 7-9 (13-15 år)Språk
Engelska, SvenskaKostnad (inkl. moms)
kontakta mig för prisuppgifterKommun
Alla kommuner i Värmland